SEO

SEO (eng. Search Engine Optimization) je optimizacija stranica za tražilice kao što je Google, Yahoo, Bing i slično. SEO se izvodi na više načina:

  • Optimizacija same stranice (On Page SEO) - gdje se prilagođavaju TITLE tagovi, META tagovi, H tagovi i sam sadržaj web stranice. META description i keywords više nemaju neki veliki utjecaj na SEO, no META description treba biti kvalitetan jer se on prikazuje korisniku u rezultatima pretrage. Najbolje od svega jest imati kvalitetan sadržaj i periodički dodavati novi sadržaj.
  • Optimizacija povratnim linkovima - podrazumijeva postavljanje linkova na drugim web stranicama. To su obično web direktoriji i druge web stranice. Kod postavljanja linkova idealno je da tekst linka bude ona ključna riječ koju želite optimizirati na tražilicama. Npr: <a href="http://www.24tarot.net">tarot</a>. Također je vrlo bitno da stranice na koje postavljate linkove budu kvalitetne stranice i najbolje je linkove postavljati unutar nekog članka koji je povezan sa tematikom vaše web stranice.

 

Korisni web direktoriji

Korisni web direktoriji koji vam mogu biti od koristi:

 

Korisni SEO alati

  • Google Webmaster tools - Veoma moćan alat za optimizaciju stranice za tražilice. Google Webmaster Tools svakako je preporuka da koriste za svaku stranicu koju napravite. Ima mogućnost praćenja više domena (web stranica). Ima veoma dobrih i korisnih stvari (HTTP greške, nepostojeći linkovi, statistika ključnih riječi, koliko se puta Vaša web stranica pojavila u pretrazi na Google i puno više).
  • Yahoo! Siteexplorer - Ovaj alat je sličan kao i gornji. Daje broj indeksiranih stranica na Yahoo i sl.
  • AdWords - Keyword Planner Tool - Upisom URL-a stranice daje ključne riječi, te informacije o traženosti tih riječi. Također daje i razne varijacije na ključne riječi.
  • Google trends - Alat koji daje informacije za ključne riječi. Služi za usporedbu traženosti ključnih riječi.
  • Seo chat tools - Veliki broj alata koji vam mogu pomoči u optimizaciji vaše web stranice za tražilice. Imaju alate za analize, statistike, razne kalkulatore.
  • Google analytics - Google analytics je jako dobar besplatni alat za pracenje posjećenosti vaših web stranica. Daje veoma dosta informacija i detaljna izvješća.
  • Internet Marketing Tools - razni SEO alati