PHP za početnike 1

Uvod
U ovom tutorialu objasnit ćemo osnove PHP-a. Tutorial je namijenjen isključivo početnicima i onima koji se nisu do sada susreli s programskim jezikom PHP. PHP (Hypertext Preprocessor) je programski jezik koji se koristi kod kreiranja web stranica i web aplikacija. PHP kod se izvršava na serveru, a korisnik koji otvara stranicu vidi samo rezultat izvršavanja tog koda. U tutorialu nećemo pisati puno teoretskog materijala, pa koga zanima može pročitati više na (http://en.wikipedia.org/wiki/PHP).

Instaliranje PHP-a na vlastitom računalu
Kako bi mogli programirati i isprobavati svoje programe napisane u PHP-u morate imati na svom računalu instalirane neke programe:

- server (apache)
- php
- mysql (opcionalno, ali preporučivo ukoliko želite raditi web aplikacije koje imaju i baze podataka)


Najbolje je instalirati skup svih tih programa u jednoj jednostavnoj instalaciji. Instalaciju (XAMPP) možete preuzeti ovjde: (https://www.apachefriends.org/download.html)


Hello Croatia
Kako je uglavnom prvi program kod svakog tutoriala Hello World, mi ćemo u inat napraviti Hello Croatia :). Znači, nakon istalacije XAMPP koja se vjerojatno nalazi u C: \xampp odite u C:\xampp\htdocs. U toj mapi napravite novu mapu koju ćete nazvati hello_croatia. Jeste? Odlično.

Sada otvorite mapu hello_croatia i u njoj napravite datoteku index.php. Otvorite datoteku index.php (s bilo kojim text editorom: Notepad, Notepad++, Dreamveawer preporuka je Eclipse for PHP ako želite raditi ozbiljnije projekte). Upišite u datoteku slijedeći kod:

<?php
print "Hello Croatia";
?>


Da bi pokrenuli program, otvorite svoj internet preglednik (Firefox, Chrome, Safari ili IE) i upišite adresu: http://localhost/hello_croatia i stisnite enter. Iiii, eto ga, dobit ćete web stranicu koja će imati sadržaj Hello Croatia.

Prvo, malo ćemo objasniti adresu. Svaka stranica koju ste postaviti u c:\xampp\htdocs\ime_direktorija će imati adresu: http://localhost/ime_direktorija.

Moguće je složiti i virualni hosting tako da adresa bude http://hello_croatia, no to ćemo ostaviti za kasnije. Ja osobno se ne zamaram sa slaganjem vhosta za svaki projekt koji radim.

Sada objasnimo kod. Važno je napomenuti da svaki dio PHP koda mora započeti s <?php ili skračeno <? i završiti s ?>. Znači s <?php označavamo da tu počinje naš PHP program, ispod toga imamo print "Hello Croatia" koji ispisuje Hello Croatia. I na kraju se nalazi ?> što označava kraj PHP koda.

U jednoj datoteci može biti više dijelova PHP koda. Primjer:

<?php
$a = 10;
$b = 18;
?>
<div style="background-color:#DEDEDE;">
<?php echo $a + $b; ?>
</div>


Što je $a, $b? U programskom jeziku PHP svaka varijabla počinje s znakom $. Nakon znaka $ dolazi ime varijable.

U prvom dijelu napravimo dvije varijable $a i $b s vrijednostima 10 i 18. Nakon toga imamo HTML DIV tag u kojemu opet imamo dio PHP koji ispisuje zboj od $a i $b. Te na kraju zatvaramo tag. Probajte u svoj index.php dodati ovaj kod i pokrenuti preko internet preglednika pa ćete vidjeti rezultat.

To bih bilo to za početak. Svladali ste osnove PHP-a. Malo isprobavajte i napravite nekoliko PHP datoteka i gledajte rezultate koje ćete dobiti. Kada ste spremni prijeđite na slijedeći tutorial.