Laptop ASUS ROG G551JK

Oko pola godine koristimo laptop ASUS ROG G551JK. Riječ je gamerskom laptopu srednje klase. Ima zanimljiv dizajn i solidne performanse. Originalno je došao sa 8GB RAM-a i HDD-om od 1TB, no mi smo ubacili dodatnih 8GB RAM-a i HDD zamijenili sa SSD-om istog kapaciteta. 

Konfiguracija našeg modela:

  • CPU: Intel Core i7 4710HQ
  • Grafika: NVIDIA GeForce GTX 850M (2 GB)
  • Ekran: 15,7 inča FULL HD (1920 x 1080 px)
  • Težina: 2,7 KG
  • RAM: 16GB
  • Pohrana: 1TB SSD

Ekran

Laptop ima dobar ekran FULL HD rezolucije. Slika je čista, podzadinsko osvjetljenje je dobro. Generalno za ekran nemamo nikakvih kritika. 

Dizajn

Dizajn laptopa je ugodan i moderan. Laptop je napravljen od prilično kvalitetnih materijala. Tipkovnica ima podzadinsko osvjetljenje što daje dodatan doprinos cjelokupnom dojmu. Na podzadini se nalazi diskretno osvjetljen logo. Jedini minus bih dali tome što se na korištenim materijalima vide otisci pristiju pa je laptop potrebno često brisati :).

Performanse

Laptop dolazi sa dobrim četverojezgrenim procesorom koji će uglavnom bez problema vriti sve današnje igrice. Grafička kartica je solidna, no 2GB memorije je već slabo za zahtjevnije igrice. Recimo igra FarCry 4 se ne može igrati na maksimalnim detaljima. Što se tiče RAM-a, 8 GB je solidno, no recimo u igri GTA V se dešavalo da se memorija popuniti nakon nekog vremena igranja, te se koristi HDD umjesto RAM-a i dolazilo je do trzanja. Nakon ugradnje dodatnih 8 GB RAM-a ovaj problem je riješen. Dodatnih 8 GB RAM-a nije prevelika investicija, ali dosta znači. Nakon zamjene HDD-a sa SSD-om dobili smo puno bolje iskustvo općenito sa radom na laptopu, sve aplikacije je nekoliko puta brže otvaraju, kopiranje je 10-tak puta brže. Nije potrebno ugraditi SSD ovolikog kapaciteta, dovoljan je SSD i od 240 GB na kojemu će vam biti smješten operacijski sustav i programi.

Cijena

Cijena laptopa bez nadogradnji je bila oko 7000 kn. To je sasvim dobra cijena za hardver koji se dobije.